Tekeredett piskóta

 

A tökéletlen piskótatekerentyű avagy teki receptje!
————————————————-
Szerintem az internet bugyraiban két olyan szópár létezik, amelyre megszámlálhatatlan találat érkezik 0,01 s-en belül – az egyik a CukiCica a másik az ElronthatatlanPiskóta. A cicákat most hagyjuk, mégiscsak gasztro oldalon vagyunk, ám az ElronthatatlanPiskóta (továbbiakban EP) eseténél álljunk meg egy pillanatra. De tényleg csak egyre. Úgy gondolom, az EP receptjét csakis a TE tudja (TökéletesEmber), vele azonban még soha senki nem találkozott, ezért az EP receptjét sem diktálhatta le senkinek. Ezzel sutba is dobhatjuk az elvárásokat és szépen, lazán nekiállhatunk a saját piskótánk elkészítésének. Lehet nem lesz tökéletes, de a miénk,ezzel pedig már elérte a féltökély állapotot.
Mindazonáltal fontos leszögezni, hogy bár az EP receptjét én sem tudom – szerencsére – és az esélytelenek nyugalmával indulok minden alkalommal neki, vannak taktikák, amelyekkel igenis növelni tudjuk esélyeinket, hogy meglegyen a wow faktor.

Az alapanyagok:
8 tojás
8 evőkanál liszt
8 evőkanál kristálycukor.

Eddig ez még nem agysebészet. Fogjunk minimum kettő, de inkább három tálat – a legnagyobb legyen amibe a fehérje kerül, aztán pár mérettel lehet kisebb amibe a sárgája és lehet egy egészen picike, ami biztonsági tartozék. Szükség van rá, hiszen itt máris elérkezik az első FifikásPontunk. Az elválasztás – a fehérjét olyan alapossággal kell elválasszuk a sárgájától, mint amilyen körültekintően annak idején beragasztottuk a matricákat a Lutra albumba. Hibalehetőség nincsen – de komolyan. Nincs az, hogy jajj, csak egy pici sárgája pötty van a fehérjében, jó lesz az még. Jó lesz persze az esti rántottába, de nem a piskótába. Ezért is érdemes a biztonsági tálkába rakni előbb a fehérjét és megvizsgálni, valóban jól elvégeztük-e a feladatot. Higyjétek el, a 8 tojásos piskótánál igazán zsigeri tud lenni, amikor az ember felüti a tojást, azt hiszi sikerült maradéktalanul a szétválasztás, aztán a nagy tálban meglátja a pettyet. Nincsen olyan konyhai eszköz amivel azt ki lehetne onnan szedni – ez tapasztalat és olyankor önkéntelenül beindul a szemrángás. Azt meg nem szeretjük mert ez itt kérem a 21. század, minden zen meg namaste.
Ha ezzel megvagyunk jön a következő FifikásPontunk – nyilván mindenkinek egyéni ritmus alapján működik a konyhája, az enyém egy sziesztázó lajhár sebességével, szóval amint ez megtörtént a fehérje szépen mehet is vissza a hűtőbe. Ahhoz, hogy később a konyhai kisegítőnk hathatós segítsége által keményebb hab legyen belőle nem lehet szobahőmérsékletű!
A sárgájához hozzáadhatjuk nyugodtan a megfelelő mennyiségű cukrot és szép komótosan elkezdhetjük keverni, úgyis idő kell mire a cukor felolvad és kellemesen krémes, habos állagot ér el.
FifikásPont : LISZT – át kell szitálni!!! Nem nem viccelek, komolyan. Nem, nem hiszem h bárki jobban utálná nálam ezt a pepecs részt, de kell. Szükséges, mert a szitálás során a nagyobb lisztrögöket el tudjuk távolítani és ami nagyon lényeges, hogy ennek a folyamatnak a során a liszt átlevegőzik, sokkal légiesebb lesz. Nekem ez évekig csak amolyan sznob cukrászdolognak tűnt, de rá kellett jöjjek, hogy igenis számít – sokat.
Ott tartunk hát hogy az alapanyagok félig készen, sárgája a cukorral elkeverve, fehérje még a hűtőben, liszt átszitálva. Fogjuk meg a szexi tepsinket, rakjunk bele papírt és KAPCSOLJUK BE A SÜTŐT. Tekerintsük fel a gombot 180 fokra és azzal a svunggal nyúlhatunk is a fehérjéért a frigóba.

20170519_165013081_iOS
A habverést mindig egyenletesen végezzük, a 6-3as prána légzések ennek az idejére tökéletesek. 3 pránalégzés és lehet kapcsolni a következő sebességre. Mire kész a habunk már csak egy ugrásra leszünk nirvánától. A hab elkészültével hozzáadjuk előbb a cukoros-sárgás elegyet majd a lisztet és megint kivédünk egy FifikásPontot – nem úgy keverjük mint a vizsga előtti utolsó kávénkat, remegő kézzel és kontrollálatlan mozdulatokkal, remegő arcéllel hanem úgy mint egy átdorbézolt éjszaka után az első kávénkat. Szépen óvatosan, hogy a kanál ne koccanjon a széléhez és lelki szemeinkkel követhetjük a tojásatomok elvegyülését a szénhidráttal. Igazság szerint a lényeg, hogy a habbá vert fehérje a lehető legcsekélyebb mértékben essen össze – az óvatosság ellenére azonban ügyeljünk arra, rendesen legyen összedolgozva, az edény aljában ne maradjon fehér folt.
Ha ez megtörtént szépen öntsük ki a már papírral kibélelt szexi tepsibe, egyengessük el és vessünk sanda pillantásokat a sütő kijelzőjére, vajh elérte-e már a kívánt fokozatot?! Igen, tudom hogy el, rakjuk hát be szépen a piskótánkat és reméljük a legjobbakat.
FifikásPont – piskótára ugyanúgy nem nyitjuk rá az ajtót mint a hasmenéses elefántra. Nincsen ezen mit magyarázni, ameddig ránézésre nem ítéljük majdnem késznek, addig nem kotnyeleskedünk. Ez a nem kotnyeleskedés körülbelül 25 percen keresztül fog tartani.
Ha ez letelt és jónak ítéljük, jöhet a fogpiszkáló próba. Ha piskótátlan marad a piszkálónk, akkor ezzel a résszel végeztünk, kivehetjük a lehetőleg megemelkedett alapanyagunkat és elismerőleg csavarhatunk párat a csípőnkkel.
Várhatunk vele pár percet, vagy megkérhetjük valamelyik érzéketlen kezű ismerősünket hogy legyen kedves feltekerni a piskótát. Bevallom őszintén, mire én kiszaszerolom a piskótát a szexi tepsiből és feltekerem addigra legalább 10 helyen megégetem magam – ez nem generál bennem zen élményt.

20170519_165244943_iOS
Viszont végre van egy tekerentyűnk, ami teljesen korrekt! Hagyjuk magára így feltekerve egy kis időre amíg kihűl, hogy aztán elérkezzünk az utolsó etapba.
Ha meghűlt az EP-nk, tekerjük ki és keressünk belevalót. Hogy az pontosan mi legyen csak az érkező vendégseregtől függ. Ha Gizi néni jön át teázni és megbeszélni a legutóbbi lakógyűlés sarkalatos pontjait akkor használjunk lekvárt, ha tökre fancy külföldi ismerős jön akkor nyugodtan elereszthetjük a fantáziánkat. Az ügyesebbek akár belepréselhetnek pár darab koviubit és rezzenéstelen arccal eladhatják mint hungaricum.

20170520_080915334_iOS
Ha tekiről van szó, én szeretek a hagyományos, egyszerű verziónál maradni – ide nekem az összes eperlekvárt amit találok a spejzban de gyorsan.
Kenjük meg a piskótánkat, nem kell túl vastagon, de azért legyen benne kötőanyag, tekerjük vissza és irány a frigó. Elméletileg egy óra alatt le tud hűlni rendesen, én gyakorlatilag 5 perccel később úgyis levágom a végét teszt gyanánt. Újabb 5 perc elteltével pedig meg kell bizonyosodjak, vajh az első teszteredmény valóban jó volt-e?
Egy órával később a fennmaradó negyed rész pedig már egészen biztosan lehűlt, én pedig tele gyomorral fekszek a kanapén. 😉

20170526_072239916_iOS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s